BalanceTest

Proč je dobré znát svůj stav?

Zinzino BalanceTest je test dělaný metodou rozboru suché kapky krve, který poskytuje informace o rovnováze mezi omega-6 a omega-3 esenciálními mastnými kyselinami v krvi.

Z výsledné zprávy také zjistíte svůj omega-3 index, hodnotu ochrany,propustnost buněčné membrány, duševní odolnost a další ukazatele.

Test je snadný na provedení a netrvá ani minutu.

Může být udělán z pohodlí vašeho domova. Podívejte se na video BalanceTest nebo si přečtěte podrobné pokyny, jak test provést.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

video od Petra - to mám udělané zde - po nákupu testu - je vloženo níže - mě to přijde moc informací - další  jsem vložila  na stránku viz tlačítko - potom oddělám

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Státní zdravotní ústav ministerstva zdravotnictví (SZÚ) a vědci se shodují, že poměr Omega 6 : Omega 3 a Omega 3 index (hladina EPA + DHA v krvi) je relevantním ukazatelem rizika příčin ischemické choroby srdeční (ICHS), infarktu a všech dalších civilizačních chorob (artritída, artróza, autismus, ADHD, diabetes, vysoký krevní tlak). Balance Test poměru Omega 6 : Omega 3 v krvi tak může mít významné využití v lékařské praxi.

 
Jak zjistím svůj Omega 3 index?
Zjistěte rychle a jednoduše svůj poměr Omega 6 : Omega 3 a Omega 3 index. Díky jednoduchému testu z kapky krve (tzv. Balance Test), který si můžete udělat sami a svůj vzorek zaslat do norské laboratoře VITAS Analytical Services. Tato nezávislá laboratoř spolupracuje se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a je držitelem certifikátu osvědčených výrobních postupů (GMP) s 20-letou zkušeností v provádění špičkových chromatografických vyšetření s využitím nejmodernějších technologií.

VITAS Analytical Services – nezávislá laboratoř

Balance Test je schváleným výrobkem pro “in vitro” diagnostiku odebráním krevního vzorku v domácích podmínkách. Jedná se o krevní test prováděný metodou suché krevní kapky (DBS) a poskytuje přesné údaje o hladině mastných kyselin, která odráží složení tuků ve vaší potravě. Proces analýzy vzorků je zcela anonymní. Jakmile se sami otestujete, vzorek kapky suché krve zašlete ve speciální obálce poštou na předepsanou adresu laboratoře VITAS v Norsku.

Zinzino Balance Test (Vitas Analytical Services)
Jak docílit správného poměru Omega 6 : Omega 3?
Dnešní běžná strava (za posledních 20 let) bohužel obsahuje méně Omega 3 ve srovnání se stravou v průběhu evoluce člověka, která se podílela na vytváření našich genetických modelů. Naprostá většina lidí by měla zvýšit spotřebu polynenasyceného rybího tuku, protože v lidském organizmu nedochází k efektivní proměně rostlinného oleje Omega 3 (ALA) na mastné kyseliny EPA a DHA.

Zásadní pro získání správného poměru Omega 6 : Omega 3 je omezení příjmu rostlinných tuků s přebytkem Omega 6 (slunečnicový olej, sójový olej) a konzumace tučných, mořských ryb z výlovu, které se živily volně z mořských řas, které přirozeně obsahují Omega 3 (EPA a DHA) s polyfenoly. Světová zdravotnická organizace (WHO) ze zmíněných důvodů doporučuje efektivnější způsob získání Omega 3 s dlouhými řetězci (EPA a DHA) za pomocí doplňků stravy (rybí tuk s Omega 3 EPA + DHA s polyfenoly, nebo veganský olej s Omega 3 z mořských řas s obsahem EPA + DHA s polyfenoly).

Více o Balance Testu

Proč Omega 3 s polyfenoly?
Dle tvrzení vědců je nezbytné, aby Omega 3 byly VŽDY konzumovány s POLYFENOLY. Polyfenoly poskytují dostatečnou ochranu krevních lipidů před oxidací, a tím zaručují vysokou vstřebatelnost Omega 3 v buňkách. V přírodě Omega 3 (EPA + DHA) a lipofilní polyfenoly VŽDY pracují společně. Nenajdete EPA a DHA samy o sobě, jsou příliš křehké a nestabilní a rychle degradují. V potravinovém řetězci mořské řasy produkují Omega 3 (EPA a DHA) společně s polyfenoly. Příroda si vybrala polyfenoly rozpustné v tucích, které chrání Omega 3 produkované mořskými řasami tak dobře, že je najdeme i v tučných rybách, které se jimi živí.

Průmysl, který vyrábí doplňky stravy dělá zásadní chybu – ODSTRAŇUJE POLYFENOLY rafinací a potom Omega 3 stabilizuje nevhodným a neúčinným způsobem přidáváním Vitamínu E jako neúčinného konzervantu, nebo rybí olej zanechává bez ochrany a nestabilní. Proces oxidace a znehodnocení pak probíhá přímo v lahvičce, v kapsli nebo i v těle při styku s volnými radikály. To je důvod, proč většina doplňků stravy s rybím olejem NEFUNGUJE.

Doporučujeme, aby si každý konzument doplňků stravy s Omega 3 ověřil jejich účinnost Balance Testem poměru Omega 6 : Omega 3. Pokud test prokáže nedostatek Omega 3 mastných kyselin v buněčných membránách, je na zvážení každého, zda má smysl takový nefunkční doplněk stravy konzumovat.

převzato z blogu ZinZino

Dnešní potraviny jsou často ultrazpracované a k dispozici máme mnohem více balených potravin než kdy dříve. Naše ledničky a mrazáky jsou plné jídel s vysokým obsahem cukru a nízkým obsahem vlákniny. Je proto snadné vybrat si pohodlný způsob stravování, který však není výživný. I když je obtížnější najít výživná jídla a vyhnout se prázdným kaloriím, žijeme také v době výživy na míru – kdy můžeme využít vědecky prověřené potravinové doplňky, které pokryjí naše individuální výživové potřeby a obnoví rovnováhu našeho těla. Už žádné časově náročné a drahé míchání a kombinování vitamínů. Testy prověřená výživa informuje a podporuje každého z nás.

Výhody omega-3 a 6
Aby naše tělo mohlo vykonávat důležité funkce, potřebuje jak omega-3, tak omega-6. Jsou to esenciální mastné kyseliny, které musejí být přijímány ve stravě a potravinových doplňcích, protože tělo si je nevyrábí přirozenou cestou.

Omega-3 se vyskytuje hlavně v rybím oleji, listové zelenině a v rostlinách. Omega-6 se získává z masa, drůbeže a vajec. Naše strava obsahuje dostatek omega-6. Výzvu představuje dostatek omega-3 a dosažení vyváženého poměru.

Poměr omega v západní stravě
Pro optimální zdraví buněčných membrán by náš poměr omega-6 a omega-3 měl mít hodnotu 3:1. Tento poměr chrání naše buňky před oxidačním stresem, který přichází, když je naše hladina antioxidantů příliš nízká. Tělo je zahlceno a neschopno správně fungovat, což může vést k poškození buněk.

Dobré zprávy: Je možné obnovit rovnováhu antioxidantů a volných radikálů v těle.

Jaký je tedy optimální poměr omega-3 a omega-6?
Požadovaný poměr omega-6:3 je 3:1. Lidé, kteří neužívají doplněk omega-3, mohou mít poměr až 25:1. I lidé, kteří pravidelně jí ryby a berou doplňky omega, dosahují při testování zřídka poměru 3:1. Není to jejich vina, spíše to ukazuje na pokřivený globální potravinový systém. Doplňkům chybí zásadní ingredience, které slouží k tomu, aby se výživné látky v těle správně vstřebaly.

Co znamená vysoký poměr omega-6 a omega-3?
Obnovení vyváženého poměru omega-6:3 by mělo být prioritou. Tělo v rovnováze má normálně fungující mozek, srdce, imunitu a buňky*.

Strava, ve které chybí mastné kyseliny omega-3, může mít negativní dopad na zdraví, a to hned v několika oblastech. Pravdou je, že většina lidí vůbec netuší, že žije nevyváženým způsobem.

Krevní test poměru omega-6:3 (Omega BalanceTest)
To je síla výživy na míru. I když existují doporučené denní dávky mastných kyselin, žádná nezastoupí všechny. Omega BalanceTest vám přesně změří profil mastných kyselin, takže nemusíte nic odhadovat.

Jedná se o test metodou suché krevní kapky od Zinzino, globální značky v oblasti zdraví a wellness, který vám přesně změří 11 hladin mastných kyselin v krvi. Analýza se zpracovává nezávisle a výsledky jsou zcela anonymní. Výsledky testu obsahují doporučení určená přímo pro Vás a pokyny ohledně způsobu, jakým obnovíte rovnováhu esenciálních omega-6:3 ve svém těle, abyste posílili Vaši cestu za zdravím.

Jak dostat omega-3 a 6 do rovnováhy
Uvedení poměru omega-6:3 do rovnováhy vyžaduje dvousměrný přístup. Prvním a zároveň nejdůležitějším krokem je zajistit, aby vaše strava obsahovala zdravé zdroje omega-3. Pokud potřebujete nedostatek výživy překlenout potravinovými doplňky, používejte BalanceOil – naši zcela přírodní značkovou směs čistého rybího oleje, extra panenského olivového oleje, polyfenolů a vitamínu D3.

Je vědecky doloženo, že může jemně upravit poměr omega-6:3. BalanceOil transformuje buňky zevnitř ven – od hlavy1 až k srdci2, a to to díky 15 zdravotním benefitům schválených úřadem EFSA*.

Vedle 120 dní trvajícího režimu BalanceOil je vhodné upravit také stravu, což může přispět k obnovení rovnováhy vašeho těla. Omezte zpracované a balené potraviny, které jsou pohodlné, a soustřeďte se na zdroje omega-3. Např. tučné ryby, řasy, rostlinné oleje, špenát, růžičkovou kapustu, borůvky a vlašské ořechy. Při nakupování potravin se zaměřte na regály s nezpracovanými potravinami. BalanceTest zopakujte po 120 dnech, abyste viděli, jak jste se přiblížili k hodnotě 3:1.

převzato z různých webů co jsem našla - měla jsem uloženo v pc - dodejte naše

1. Vaše ochrana  (profil 11 mastných kyselin)

Tento index měří 11 mastných kyselin, které společně tvoří přibližně 98 % mastných kyselin v krvi. Mastné kyseliny zahrnují nasycené, mononenasycené (Omega 9) a polynenasycené (Omega 6 a Omega 3) mastné kyseliny. Mastné kyseliny Omega 6 a Omega 3 si tělo neumí vyrobit, proto je nezbytné je získávat ze stravy. Jsou uloženy v buněčných membránách a jejich metabolity (signální molekuly a lokální hormony) regulují zánět a kontrakci hladkého svalstva v celém těle.

Produkce těchto látek (signálních molekul a místních hormonů) určuje, zda stávající strava způsobuje přímo zánětlivé procesy v těle nebo existuje riziko vzniku zánětů nebo je protizánětlivá. Dlouhodobě prozánětlivá strava může být pro vaše zdraví zničující. Cílem je získat hodnotu nad 90 %, která znamená, že vaše strava je protizánětlivá a jste chráněni.

-> Jaká jsou rizika při hodnotě 90 % a nižší?
Hodnota 90 % a nižší profilu mastných kyselin značí, že chybí kyseliny nezbytné pro správné fungování buněk a homeostáze. Nejčastěji se jedná o EPA, DHA a AA.
Nízká hodnota koreluje s riziky jako u Omega 3 indexu a poměru Omega 6 : Omega 3 viz níže.
Cílem je získat hodnotu nad 90 %, která znamená, že vaše strava je protizánětlivá a jste chráněni.

2. Hladina Omega 3 | Omega 3 index (EPA + DHA)

Určuje množství (hladinu) Omega 3 (EPA a DHA) v porovnání s ostatními mastnými kyselinami nalezenými v krvi a měla by být nad 8 % z celkové hodnoty mastných kyselin. Omega 3 (EPA a DHA) jsou základními stavebními prvky buněčných membrán, a pokud jejich hladina klesne pod 4 %, tělo může mít problém s udržováním normálního vývoje buněk a tkání. Omega 3 (EPA) je nejvíce koncentrovaná v krvi, svalech a tkáních. Omega 3 (DHA) je obsažena hlavně v mozkových buňkách, spermatu a očích. DHA je zásadní pro normální funkční vývoj mozku a sítnice, zejména u předčasně narozených dětí. DHA je nezbytná pro prenatální vývoj mozku a představuje až 40 % membránových fosfolipidů mastných kyselin v mozkových buňkách (neuronech).

Hladina Omega 3 (EPA + DHA) přímo ovlivňuje stav celého organismu, zejména pak srdce, krevního oběhu, mozkové činnosti, ochranného účinku na nervovou soustavu (neuroprotekce), biogeneze fotoreceptorů.*

*Podrobněji viz. Státní zdravotní ústav: Seznamte se se stanovením omega 3 indexu a odvozených [online]. [cit. 2020-01-20]. Dostupné z: Výzkum českého zdravotnického ústavu

-> Co se děje při nízké hladině EPA a DHA pod 8 %?Vaše strava obsahuje malé množství protizánětlivých Omega 3 (EPA a DHA).

Váš stav:
Probíhající zánětlivé procesy v těle, které jsou primární příčinou všech kardiovaskulárních a dalších onemocnění spojených s nedostatečným příjmem protizánětlivých živin (životním stylem). Chronické záněty jsou příčinou převážné většiny civilizačních a nepřenosných onemocnění.

Rizika:
Únava a snížená obranyschopnost, artritida, rudnutí, otoky, bolesti svalů, chronická bronchitida, sinusitida, onemocnění srdce, rakovina*, záněty prostaty, infekce močového traktu, fibrocystóza prsu, náhlá srdeční smrt, akutní koronární syndrom, mrtvice, infarkt, smrt ze všech možných příčin, ztráta kognitivních funkcí, demence, zrychlené stárnutí, onemocnění očí (suchost). Nemoci oběhové soustavy jsou nejčatější příčiny úmrtí, každy 2-3 člověk.

*Rakovina nemůže růst když neprobíhá zánět.

3. Poměr Omega 6 : Omega 3 (Poměr – AA : EPA)

Určuje, zda strava je vyvážená, nevyvážená nebo prozánětlivá. Přebytek rostlinných Omega 6 mastných kyselin způsobuje prozánětlivé prostředí v organismu. Správný poměr Omega 6 (AA) : Omega 3 (EPA) by měl být pod 3 : 1. Správná rovnováha Omega 6 a Omega 3 je důležitá pro udržení normálního vývoje buněk a tkání (homeostáze) a pomáhá tělu řídit zánět.

U mnoha chorob a potíží souvisejících s nezdravým životním stylem byla pozorována nerovnováha mezi Omega 6 a Omega 3 mastnými kyselinami. Správná rovnováha mezi Omega 6 a Omega 3 je rozhodující pro zdraví všech těhotných žen a jejich dětí, protože vyvíjející se mozek a nervový systém dítěte vyžaduje velká a vyvážená množství Omega 6 a Omega 3, které musí pocházet od matky. Správná rovnováha podporuje duševní zdraví a nervové funkce, zdravé srdce a oběhový systém, žaludek, střeva, plíce, pokožku. Naše současná strava obsahuje převahu, až 15x i více prozánětlivých Omega 6 z obilovin a některých rostlinných olejů (př. slunečnicový, kukuřičný olej). Odpovídá tomu i složení nezdravých krmných směsí pro zvířata.

-> Co způsobuje špatný poměr Omega 6 : Omega 3?

Vaše strava obsahuje nadbytek Omega 6 a nedostatek Omega 3.
Je tedy prozánětlivá.

Deficit EPA + DHA a přebytek kyseliny arachidonové (AA) způsobuje:

Konstantní uvolňování prozánětlivým prostaglandinů PGE2 a desktručních
enzymů matrix metaloproteinázy (MMP).*

Nemoci:
Postižení kostí (osteoporóza), poškození chrupavek (artŕoza), artritida (klouby), postižení cév (vysoký krevní tlak, ateroskleróza – kornatění tepen, křečové žíly, hemeroidy), postižení mozku (neurodegenerativní nemoci: Alzheimer, Parkinson), postižení tkání (nádorové buňky, metastáze, rakovina), zrychlené stárnutí, ADHD.

*Pokud je poměr Omega 6 : Omega 3 vyšší než 3:1, znamená to stav zvýšené zánětlivosti v těle. V první fázi ještě nepůsobí závažnější škody, pouze vyvolává nepříznivé reakce (edém). Pokud však v těle chybí protizánětlivé polyfenoly, dochází k likvidaci nitrobuněčných lyzozomů, které produkují destrukční enzym MMP (matrix metaloproteináza), který už způsobuje vážné problémy. V první fázi je tedy nejdůležitější poměr Omega 6 : Omega 3 (měl by být 3:1 a nižší).

4. Efektivita tvorby kyseliny arachidonové (AA)

Tento index ukazuje, jak účinně je Omega 6 – kyselina linoleová (LA) přeměněna v těle na Omega 6 kyselinu arachidonovou (AA). Účinnost tvorby AA by měla být nad 30 %, aby byla podpořena potřeba těla pro tuto nezbytnou esenciální kyselinu. Nízká hladina může být důsledkem snížené enzymatické aktivity nebo nedostatečné spotřeby Omega 6 linolové kyseliny (LA) kvůli nízkotučné dietě. Nízká hladina AA může vést k častějším infekcím nebo pomalému hojení ran.

-> Až 95 % testovaných má dostatek nebo přebytek AA

I když většina z nás má dostatek nebo přebytek kyseliny arachidonové, tak kritickou skupinou jsou ženy a mladé maminky, které kladou důraz na nízkotučnou dietu a vyhýbají se z nevědomosti všem tukům, také esenciálním (Omega 6 a Omega 3).

Kyselina arachidonová (Omega 6) hraje důležitou roli především v kojenecké výživě a je zvláště důležitá pro vývoj mozku a nervového systému dítěte. Děti nemohou AA syntetizovat a musejí je přijímat ve stravě, formou mateřského mléka nebo pomocí doplňků stravy. Jedno je jasné, bez tuků zdravě žít nemůžeme. Diety vyhýbající se jakékoliv formě tuku mohou být velmi nebezpečné pro zdraví a vývoj. Na druhou stranu nadměrná konzumace je rovněž rizikovým faktorem.

5. Index tekutosti (propustnosti) buněčné membrány (Poměr – nasycené tuky : EPA + DHA)

Poměr mezi nasycenými mastnými kyselinami (tuky) a Omega 3 esenciálními mastnými kyselinami s dlouhými řetězci (EPA) a (DHA) svědčí o propustnosti a tekutosti buněčné membrány. Čím více nasycených tuků je přítomno v buněčné membráně, tím je membrána tužší, méně tekutá, méně propustná a naopak. Čím více Omega 3 polynenasycených tuků s dlouhými řetězci (EPA a DHA) je přítomno v membráně, tím je membrána více tekutá, elastická a propustná pro živiny.

Cílem je mít index pod hodnotu 4 : 1. Složení a celková struktura buněčné membrány jsou rozhodující pro zdraví buněk a tudíž pro celé tělo. Na jednu stranu membrána musí být dostatečně pevná, aby poskytovala robustní buněčnou architekturu. Na druhou stranu stejná membrána musí být dostatečně propustná, aby se živiny mohly dostat dovnitř a odpadní produkty uvnitř buňek se nehromadily a mohly jít ven. Díky tekutosti pak buněčné receptory mohou volně „proplouvat“ v její lipidové dvouvrstvě. Buněčné receptory v lipidové dvouvrstvě plní funkci určitých záchytných míst neboli stanic pro hormony a další bioaktivní živiny, které mají přímý vliv na životnost buněk.

Fakta o buněčné membráně:

Lidský organismus je složen z cca 50 bilionů buněk. Každá je chráněna buněčnou (cytoplazmatickou) membránou tvořenou dvojitou vrstvou fosfolipidů (mastnými kyselinami a proteiny). Pokud buněčná membrána nemá správný poměr (3:1 a nižší) esenciálních Omega 6 : Omega 3, narušuje to správnou funkci buňky.

-> Co znamená výsledek testu vyšší jak 4 : 1?

Vyšší poměr než 4:1 má za následek:

a) Vaše strava nepřispívá k dobré propustnosti a vstřebatelnosti hormonů a živin: kyslík, glukóza, vitamíny, minerály.
b) Nedostatečnou látkovou výměnu na buněčné úrovni, špatnou detoxikaci.
c) Prozánětlivé prostředí v buňkách.

6. Index mentální stability “duševní rovnováhy” (Poměr – AA : EPA + DHA)

Poměr mezi Omega 6 kyselinou arachidonovou (AA) a Omega 3 (EPA a DHA) odráží stav související s náladou a psychickým rozpoložením. Tento index by měl být pod 1:1. Pokud máte hodnotu vyšší než 1:1, změňte svůj stav příjmem Omega 3 (EPA + DHA) s polyfenoly.

Existuje dostatek důkazů, že nerovnováha mastných kyselin může vyvolávat deprese a EPA a DHA působí jako stabilizátory nálady. Dostatečný příjem EPA a DHA snižuje pocity hněvu, agresivity a úzkosti a zvyšuje kognitivní výkon. Dětství a stáří jsou kritická a zranitelná období života, kdy je dostatečný příjem EPA a DHA zásadní pro správné fungování mozku.
Nedostatek Omega 3 (EPA a DHA) je spojován s potížemi při učení, zhoršenou pamětí a výkyvy nálad.

To může fungovat tak, že když jsou neurony stimulovány neurotransmitery, jak Omega 3 EPA a DHA z mořských zdrojů, tak Omega 6 kyselina arachidonová (AA) jsou uvolňovány z lipidové dvouvrstvy a metabolizovány v mozku, což vede ke vzniku řady bioaktivních sloučenin, jako jsou prostaglandiny, tromboxany, leukotrieny, lipoxiny, resolviny a proteiny, včetně neuroprotektinu D1 z volné DHA.

Tyto bioaktivní tkáňové hormony mají význam pro regulaci jemné motoriky, mohou modulovat a ovlivňovat několik cest spojených s neurotransmitery, jako jsou serotonin, noradrenalin, které ovlivňují rychlost srdečních kontrakcí, acetylcholin ovlivňující schopnost udržení pozornosti a dopamin ovlivňující schopnost učení se.

-> Co značí výsledek indexu nad 1 : 1?

Strava nepřispívá k duševní rovnováze. Deficit EPA a DHA může způsobovat výkyvy nálad, depresi a agresivitu.

Chcete se s námi spojit a probrat vše podstatné - napište nám do formuláře Vaše dotazy. Děkujeme