Podpora zachování

zdraví a duševní svěžesti

Hned na začátek začnu tím nejdůležitějším a to je poznat svoji realitu - s čím naše tělo pracuje.

Proč?

Diagnostika je základ, bez ní zkoušíme na slepo mnohé a jen investujeme, aniž bychom znali nebo měli potvrzenou účinnost.

Tak se na to podíváme z různých stran. Pojďme se podívat na největší problém, který negativně ovlivňuje tělo i mysl a to je poměr omega-3 mastných kyselin.

Jak vypadá poměr omega-6 : omega-3 u dnešní populace?
Průměrný poměr omega-6 : omega-3 je 17 : 1 pro Evropu a 23 : 1 pro USA.

V naší stravě potřebujeme jak omega-3, tak i  omega-6 mastné kyseliny, ale  klíčovým  je poměr mezi nimi.

U 90 % lidí existuje riziko nerovnováhy.

Ti, kdo neužívají doplňky s omega-3 mastnými kyselinami, mohou mít nerovnováhu s poměrem až 45:1 i více

Nemoci související se špatným poměrem omega-6 ku omega-3:

postižení kostí (osteoporóza)
poškození chrupavek (artróza)
artritida (problémy s klouby)
postižení cév (vysoký krevní tlak, ateroskleróza – kornatění tepen, křečové žíly, hemeroidy)
postižení mozku (neurodegenerativní nemoci: Alzheimer, Parkinson)
postižení tkání 
zrychlené stárnutí

Dál se podíváme na podrobněji na některé působení omega - 3 pro seniory a nejen pro ně.

Dole pod tlačítkem vám dám odkaz na bližší informace o testu, kde můžete přesně zjistit mnoho informací o svém aktuálním stavu nejen z hlediska omega - 3

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Je nezbytná pro zdravý mozek

DHA se nachází ve velkém množství v mozkových buňkách. Jedná se o stavební kámen pro mozkovou tkáň a potřebný pro tvorbu nových mozkových buněk. Nedostatek DHA je spojen s menším množstvím šedé hmoty, což způsobuje snížení schopnosti zpracovávat a učit se nové informace. 

Děti, které obdrželi zdravé dávky omega-3 během prenatálního a raného postnatálního stadia bylo zjištěno, že mají vyšší inteligenci a méně vývojových problémů, během růstu. 

Omega-3 pomáhá mozku léčit rychleji. To je způsobeno závislostí mozku na DHA produkovat nové buňky. S hojností mastných kyselin mohou být nové buňky vytvořeny rychleji, aby nahradily ty, které byly poškozeny během poranění. Na rozdíl nedostatek omega-3 zpomaluje rychlost hojení, protože není dostatek DHA k vytvoření nových mozkových buněk (4). 

Může zpomalit Alzheimerovu chorobu a příznaky demence

Vědecké poznatky o vlivu Omega 3 na demenci a Alzheimerovu chorobu jsou stále předmětem výzkumu, ale existuje několik studií, které ukazují potenciální přínosy.

Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité pro zdraví mozku a mohou pomoci předcházet poškození mozkových buněk. Tyto mastné kyseliny jsou také důležité pro udržení zdravé funkce mozku a mohou pomoci při léčbě některých forem demence, včetně Alzheimerovy choroby.

Některé studie ukazují, že pravidelné užívání Omega 3 může snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby a zlepšit funkci mozku u lidí s touto chorobou. Avšak další výzkum je stále nutný, aby bylo možné potvrdit tyto poznatky a stanovit přesnou dávku a délku užívání pro dosažení nejlepších výsledků.

Je třeba také zmínit, že Omega 3 mastné kyseliny samy o sobě nemusí stačit k prevenci demence a Alzheimerovy choroby a že zdravý životní styl, včetně vyvážené stravy, cvičení a sociálního připojení, může mít také důležitý vliv na zdraví mozku a prevenci těchto onemocnění.

Navzdory dlouholetým výzkumům a pokusům je Alzheimerova choroba stále zahalena tajemstvím. Nevím, proč se objevuje, ani jak jí vyléčit. Dokonce i schopnost zpomalit onemocnění se zdá být mimo dosah, ale nemusí to být na dlouho. 

Látka zvaná „amyloidní plak“ se připočítává s vývojem a progresí Alzheimerovy choroby. Čím více amyloidního plaku je, tím rychleji se zdá, že nemoc postupuje. Při suplementaci Omega-3 bylo zpozorováno snížení množství amyloidního plaku v mozku (5). 

Je třeba také zmínit, že Omega 3 mastné kyseliny samy o sobě nemusí stačit k prevenci demence a Alzheimerovy choroby a že zdravý životní styl, včetně vyvážené stravy, cvičení a sociálního připojení, může mít také důležitý vliv na zdraví mozku a prevenci těchto onemocnění.

V jedné studii na myších bylo snížení až o 50 % (6). Je zřejmé, že to není lék, ale má potenciál zpomalit nemoc. Účinky omega-3 na Alzheimerovu chorobu jsou stále studovány, a ještě není mnoho známo. Ale momentálně dostupné studie naznačují, že omega-3 může nabídnout krok směrem k průlomu.

Zmírňuje depresi

Vědecké poznatky o vlivu Omega 3 na demenci a Alzheimerovu chorobu jsou stále předmětem výzkumu, ale existuje několik studií, které ukazují potenciální přínosy.

Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité pro zdraví mozku a mohou pomoci předcházet poškození mozkových buněk. Tyto mastné kyseliny jsou také důležité pro udržení zdravé funkce mozku a mohou pomoci při léčbě některých forem demence, včetně Alzheimerovy choroby.

Některé studie ukazují, že pravidelné užívání Omega 3 může snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby a zlepšit funkci mozku u lidí s touto chorobou. Avšak další výzkum je stále nutný, aby bylo možné potvrdit tyto poznatky a stanovit přesnou dávku a délku užívání pro dosažení nejlepších výsledků.

Je třeba také zmínit, že Omega 3 mastné kyseliny samy o sobě nemusí stačit k prevenci demence a Alzheimerovy choroby a že zdravý životní styl, včetně vyvážené stravy, cvičení a sociálního připojení, může mít také důležitý vliv na zdraví mozku a prevenci těchto onemocnění.

Pomáhá zvládat Parkinsonovu chorobu.

Progresivní nedostatek produkce dopaminu je charakteristickým znakem Parkinsonovy nemoci. I když je dopamin obvykle spojován s náladou a motivací, je ve skutečnosti důležitý pro více funkcí v mozku. 

Stejně jako u Alzheimerovy choroby, mnoho aspektů Parkinsonovy choroby je stále v říši neznáma a lék ještě nebyl nalezen. Omega-3 však ukázal potenciál zpomalit nemoc. 

Mechanismus, kterým omega-3 pomáhá zpomalit onemocnění, je snížením zánětu. Mozek u Parkinsonovy choroby zažívá velké množství zánětu a tím poškozuje buňky zodpovědné za dodávání dopaminu. Tím, že zmírňuje zánět, omega-3 chrání tyto buňky, což jim umožňuje pokračovat v produkci dopaminu (7,8,9). 

Pomáhá řídit autoimunitní onemocnění

Zánět hraje zásadní roli v autoimunitních poruchách a jejich symptomech. Jako protizánětlivý může omega-3 pomoci snížit závažnost příznaků. U roztroušené sklerózy, lupus, Crohnova choroba, a mnoho dalších autoimunitních onemocnění, omega-3 suplementace bylo pozorováno ke snížení aktivity onemocnění. Pomohla zlepšit kvalitu života pro ty, kteří trpí těmito nemocemi. 

Těm, kteří měli omega-3 zahrnuty ve svých dietách, muselo být v průměru předepsáno méně léků, které snižují negativních zkušenosti vedlejších účinků, které mohou přijít s léky na předpis. 

Řídí revmatoidní artritidu

Omega-3 má pozitivní účinek na všechny autoimunitní poruchy, ale zdá se, že je výjimečně přínosné pro osoby s RA. Více než tucet studií ukázaly, že omega-3 suplementace vede ke snížení příznaků RA. 

Jedna z těchto studií zjistila, že ranní ztuhlost byla bráněna v pokroku u účastníků, kteří obdrželi omega-3. Mezitím skupina placeba hlásila zhoršení tuhosti. 

Doplnění bylo také spojeno s menším počtem zadávacích spojů. EPA je omega-3, která je zodpovědná za úlevu. A pacienti s RA s vyššími hladinami EPA hlásili, že mají méně často užívat léky proti bolesti. 

Zabraňuje osteoporóze

Tím, že pomáhá udržovat kostní hmotu, omega-3 může zabránit vzniku osteoporózy. Studie provedená s myši vedla k vyšší hustotě kostních minerálů u myší, kterým byla podána omega-3 suplementace. Tento výsledek je pravděpodobně kvůli schopnosti omega-3 pomoci tělu absorbovat vápník. Přispívá k tomu, aby kosti zůstaly silné, stejně jako jim pomáhá opravit se po zranění. 

Kromě toho, že potenciál, aby se zabránilo stavu, omega-3 může také pomoci zvrátit ztrátu kostí u těch, kteří již zažívají osteoporózu (21). 

To snižuje závažnost astmatu

Hodnocením bylo zjištěno, že pacienti s astmatem mají tendenci mít nižší hladiny omega-3, zatímco mají relativně vysoké hladiny omega-6. Vyšší hladiny omega-6 byly spojeny se závažnějšími případy respirační tísně. To naznačuje, že nerovnováha poměru omega-6 ku omega-3 by mohla být faktorem přispívajícím k závažnosti astmatu. 

Přehled dostupných studií ukazuje, že omega-3 by mohla mít ochrannou kvalitu při léčbě astmatu a udržet mírně záchvaty. Doplnění omega-3 také vedlo ke zlepšení respirační kapacity, což by mohlo znamenat méně časté astmatické záchvaty (22). 

Podporuje zdraví očí

Stejně jako u mozku, omega-3 je stavebním kamenem pro tvorbu očí. DHA je důležitou složkou membrány sítnice fotoreceptoru. Bez DHA, zejména během prenatálního vývoje, může být vidění negativně ovlivněno (24). Omega-3 však není důležité pro oči pouze během vývoje. Má také významné výhody pro udržení zdraví očí. 

Jednou z těchto výhod je napomáhání funkci meibomských žláz. Tyto žlázy produkují ochranný olej, který udržuje oči před vysycháním. Příležitostně se mohou poškodit zánětem, a způsobit poruchu. Vyrábí olej, který je příliš silný nebo nemusí produkovat dostatek oleje a způsobit dráždivě suché oči. Omega-3 chrání před poškozením před zánětem což umožňuje, aby tyto žlázy správně fungovaly (25). 

Může předcházet rakovině a bojovat proti rakovině

Může předcházet rakovině a bojovat proti rakovině
Jedním z hlavních faktorů vývoje rakoviny je zánět. Chronický zánět poškozuje buňky v průběhu času a pokud se DNA buňky poškodí, buňka může zmutovat a být rakovinotvorná. 

Takže jedním ze způsobů, jak chránit před rakovinou, je zastavení zánětu, což je oblast, kde omega-3 vyniká. Chrání buňky tím, že snižuje zánět a zabraňuje opakovanému poškození, které se může stát nebezpečným. 

Vyšší příjem omega-6 v kombinaci s nižším příjmem omega-3 je ideální situací pro zánět, aby se stal vážným. Nerovnováha poměru omega-6 k omega-3 je spojena s vyšším rizikem vzniku rakoviny a vzniku agresivnější formy rakoviny (1). 

Omega-3 také poskytuje pomoc v boji proti rakovině. V kombinaci se standardní léčbou rakoviny bylo při konzumaci omega-3 pozorováno zvýšení režimu boje proti rakovině. V několika studiích vedla suplementace omega-3 ke snížení velikosti a počtu rakovinových nádorů. Rychlost šíření rakoviny byla zpomalena a v některých případech byla zcela zavedena. 

Je nezbytný pro zdraví srdce.

„Zdravé srdce“ je ideální termín pro popis omega-3 mastných kyselin. Účinnost, kterou omega-3 má při prevenci srdečních onemocnění, je tak silná, že jí dokonce i Americká kardiologická asociace chválí. 
 

Pokud je zahrnuta jako stálá součást stravy, omega-3 drasticky snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. To je tím, že snižuje abnormální srdeční tep a zabraňuje jak tvorbě krevních sraženin, tak nahromadění plaku v tepnách. Omega-3 také chrání krevní cévy před poškozením zánětem, což vede k celkovému zdravějšímu cévnímu systému. 

Omega 3 snižuje krevní tlak

Tento atribut je jedním z důvodů, proč omega-3 je dobrý pro zdravé srdce. Vysoký krevní tlak je jedním z několika faktorů, které mohou vést k abnormálním srdečním tepům. Omega-3 je vysoce účinná při snižování krevního tlaku, což bylo pozorováno v několika studiích zahrnujících pacienty s hypertenzí (26). 

Vysoký krevní tlak obvykle zůstává bez povšimnutí a léčení. Zdravým příjmem omega-3, může být nezjištěný vysoký krevní tlak zastaven dříve, než se dokonce stane vážným. Tento účinek omega-3 se zdá být silnější, když v kombinaci se snížením příjmu omega-6. 

Pozitivně ovlivňuje cukrovku a snižuje hladinu cukru

Omega-3 může snížit riziko vzniku cukrovky typu 1 i typu 2. Typ 1 se obvykle vyskytuje u dětí a je často výsledkem autoimunity ostrůvků. To je místo, kde imunitní systém napadá pankreatické buňky, které produkují inzulín. V několika studiích bylo pozorováno omega-3, aby se zabránilo autoimunitě ostrůvků a snížila pravděpodobnost vzniku diabetu typu 1 u dětí (27). 

Diabetes typu 2 má několik příčin, ale hlavní příčinou je obezita. V kombinaci s cvičením může být omega-3 užitečným nástrojem na hubnutí. Reguluje chuť k jídlu, což může zabránit přejídání a usnadnit odbourávání hmotnosti. To může snížit riziko vzniku cukrovky související s obezitou (28). 

Trápí vás cholesterol a chcete ho snížit? Omega-3 vám může pomoci

Termín „lipidový profil“ označuje počet triglyceridů, lipoproteinů a cholesterolu přítomných v krevním řečišti. Existuje několik různých typů lipoproteinů: Lipoprotein s velmi nízkou hustotou (VLDL), lipoprotein s nízkou hustotou (LDL) a lipoprotein s vysokou hustotou (HDL). Ty jsou vytvořeny, když se triglyceridy váží s cholesterolem. Vysoké hladiny VLDL a LDL jsou považovány za špatné, protože jsou spojeny s kardiovaskulárními problémy. HDL je považován za dobrý, protože udržuje VLDL a LDL pod kontrolou (29). 

Omega-3 může změnit lipidový profil snížením množství přítomných triglyceridů, což způsobuje snížení VLDL a LDL. To také snižuje přítomnost apolipoproteinu B, což je protein, který váže triglyceridy a cholesterol, aby se VLDL a LDL. Omega-3 jen mírně zvyšuje množství HDL, takže jeho hlavním přínosem je snížení více problémových lipoproteinů (30). 

Vědecké poznatky o vlivu mikrobiomu na demenci

Souvislost mezi špatným střevním mikrobiomem a demencí a Alzheimerovou chorobou je stále předmětem výzkumu. Avšak některé studie ukazují, že špatný stav střevního mikrobiomu může mít vliv na mozkovou funkci a mít význam pro vývoj demence a Alzheimerovy choroby.

Střevní mikrobiom se skládá z obrovského počtu bakterií, které žijí v našem trávicím traktu. Tyto bakterie mohou ovlivňovat naše zdraví na mnoha úrovních, včetně produkce živin a hormonů, které ovlivňují funkci mozku. Špatný stav střevního mikrobiomu může vést k narušení této produkce, což může vést k potenciálním zdravotním problémům, jako je demence a Alzheimerova choroba.

Je důležité si uvědomit, že souvislost mezi špatným střevním mikrobiomem a demencí a Alzheimerovou chorobou je složitá a že další výzkum je nutný k poskytnutí jasnějšího obrazu. Avšak naznačuje se, že udržování zdravého střevního mikrobiomu může být prospěšné pro mozkové zdraví a prevenci demence a Alzheimerovy choroby.

Poměr omega-3 a omega-6 můžeme zjistit a mnohem více k tomu

Omega 3 mastné kyseliny mají významný vztah k řadě civilizačních onemocnění (kardiovaskulární onemocnění, mozkové funkce, včetně některých depresí, kloubů, svalů, kůže, atd.).

V principu se účastní procesů spojených s chronickými záněty. Podobné intervence, např. v roce 2019 v USA, dokázaly, že zmíněné parametry omega 3 indexu mohou prokazatelně zlepšit a přispět tak k prevenci a ochraně zdraví. 

Jak docílit správného poměru Omega 6 : Omega 3?
Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje efektivní získávání Omega 3 s dlouhými řetězci (EPA a DHA) za pomocí doplňků stravy (rybí tuk s Omega 3 EPA + DHA s polyfenoly, nebo veganský olej s Omega 3 z mořských řas s obsahem EPA + DHA s polyfenoly).

Doporučujeme, aby si každý konzument doplňků stravy s Omega 3 ověřil jejich účinnost Balance Testem poměru Omega 6 : Omega 3. 

Pokud test prokáže nedostatek Omega 3 mastných kyselin v buněčných membránách, je na zvážení každého, zda má smysl jakýkoliv nefunkční doplněk stravy konzumovat.

Maminka dítěte

Zánět v oku 4 měsíční miminko

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Zpětné vazby na produkty

Operace paní 83 let

Zpětná vazba na produkt

Zpětná vazba na produkt

MUDr. Jana Rybaříková test

MUDr. Tkáč žena úzkosti

Příběh Vítka první dítě

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Psoriáza, zlomenina 76 let

Úraz kolene a páteře

Zpětná vazba na produkt

Zpětná vazba na X tend

MUDr. Pavlína Kazinotová Alergologie_vysoky krevni tlak, autismus s hospitalizaci

MUDr. Tkáč muž deprese

Katka a Míša zpětná vazva 

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Kazuistika spánek

Alergie na chlad

Dítě pásový opar

Reference_Astma, Psoriasa

Autismus, DMO, mentalni retardace

Ekzém

Odkazy na výzkumy vztah omega 3 a demence

(1) Simopoulos, A P. „Význam poměru omega-6/omega-3 esenciálních mastných kyselin.“ Biomedicína a farmakoterapie = Biomedicína a farmakoterapie obj. 56,8 (2002): 365-79. doi:10.1016/s0753-3322(02)00253-6 

(2) Simopoulos, Artemis P. „Omega-3 mastné kyseliny při zánětu a autoimunitních onemocněních.“ Journal of American College of Nutrition vol. 21,6 (2002): 495-505. doi:10.1080/07315724.2002.10719248 

(3) Simopoulos, A. Stres, kortizol a učení. V poměru omega-6/omega-3 esenciální mastné kyseliny: Vědecký důkaz. Basilej: Karger (2003). 

(4) Singh, Meharban. „Esenciální mastné kyseliny, DHA a lidský mozek.“ Indický deník pediatrie vol. 72,3 (2005): 239-42. 

(5) Jicha, Gregory A, a William R Markesbery. „Omega-3 mastné kyseliny: potenciální role při léčbě časné Alzheimerovy choroby.“ Klinické intervence při stárnutí vol. 5 45-61. 7. dubna 2010, doi:10.2147/cia.s5231 

(6) Lim, Giselle P et al. „Dieta obohacená o omega-3 mastné kyseliny dokosahexaenové snižuje amyloidní zátěž ve starém modelu Alzheimerovy myši.“ Journal of neuroscience: Úřední věstník společnosti pro Neuroscience roscience roč. 25,12 (2005): 3032-40. doi:10.1523/JNEUROSCI.4225-04.2005 

(7) Bousquet, M et al. „Příznivé účinky dietních omega-3 polynenasycených mastných kyselin na toxiny indukovanou neuronovou degeneraci ve zvířecím modelu Parkinsonovy choroby.“ Časopis FASEB: oficiální publikace Federace of American Societies for Experimental Biology vol. 22,4 (2008): 1213-25. doi:10.1096/fj.07-9677com 

(8) Delattre, Ana Marcia et al. „Hodnocení suplementace chronických omega-3 mastných kyselin na behaviorálních a neurochemických změnách v modelu 6-hydroxydopaminu Parkinsonovy choroby.“ Neuroscience research vol. 66,3 (2010): 256-64. doi:10.1016/j.neures.2009.11.006 

(9) Paddock, C.. Parkinsonova choroba spojená se zánětem mozku (2013, 29. srpna). 

(10) Sinn, Natalie a Janet Bryan. „Vliv suplementace polynenasycenými mastnými kyselinami a mikronutrienty na problémy učení a chování spojené s dětskou ADHD.“ Časopis vývojové a behaviorální pediatrie: JDBP vol. 28,2 (2007): 82-91. doi:10.1097/01.DBP.0000267558.88457.a5 

(11) Carlson, Susan E et al. „Suplementace DHA a výsledky těhotenství.“ Americký časopis klinické výživy vol. 97,4 (2013): 808-15. doi:10.3945/ajcn.112.050021 

(12) Lazzarin, Natalia et al. „Nízké dávky aspirinu a omega-3 mastných kyselin zlepšují průtok krve děložní tepnou u žen s opakujícím se potratem v důsledku poruchy děložní perfuze.“ Plodnost a sterilita vol. 92,1 (2009): 296-300. doi:10.1016/j.fertnstert.2008.05.045 

(13) Qiu, Chunfang et al. „Erytrocyty omega-3 a omega-6 polynenasycené mastné kyseliny a riziko preeklampsie u peruánských žen.“ Archiv gynekologie a porodnictví vol. 274,2 (2006): 97-103. doi:10.1007/s00404-006-0140-4 

(14) Olsen, S. et al. „Randomizovaná kontrolovaná studie účinku suplementace rybího oleje na dobu těhotenství.“ The Lancet, 1(8800), 1003-1007 (1992) doi:10.1016/0140-6736(92)90533-9 

(15) Oner, G, a já Muderris. „Účinnost omega-3 při léčbě syndromu polycystických vaječníků.“ Časopis porodnictví a gynekologie: časopis Ústavu porodnictví a gynekologie roč. 33,3 (2013): 289-91. doi:10.3109/01443615.2012.751365 

(16) Tomio, Kensuke et al. „Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny potlačují tvorbu cystických lézí peritoneální endometriózy u transgenních myších modelů.“ PLoS jeden obj. 8,9 e73085. 10. zář. 2013, doi:10.1371/journal.pone.0073085 

(17) Safarinejad, M R. „Vliv omega-3 polynenasycených mastných kyselin suplementace na profil spermatu a enzymatickou antioxidační kapacitu semenné plazmy u neplodných mužů s idiopatickou oligoasthenoteratospermií: dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná randomizovaná studie.“ Andrologia vol. 43,1 (2011): 38-47. doi:10.1111/j.1439-0272.2009.01013.x 

(18) Tang, Li-Xin et al. „Sdružení snížených hladin spermií omega-3 mastných kyselin a zvýšené oxidační poškození DNA s varikokélou u neplodných mužů: případová kontrolní studie.“ Reprodukce, plodnost a vývoj vol. 28,5 (2016): 648-54. DOI:10.1071/RD14276 

(19) Rhodos, L E et al. „Dietní rybí olej snižuje bazální a ultrafialové hladiny PGE2 generované v kůži a zvyšuje práh pro provokaci polymorfní světelné erupce.“ Journal of investigative dermatology vol. 105,4 (1995): 532-5. doi:10.1111/1523-1747.ep12323389 

(20) Maurice, P D et al. „Účinky stravy s rybím olejem u pacientů s psoriázou.“ Britský časopis dermatologie vol. 117,5 (1987): 599-606. doi:10.1111/j.1365-2133.1987.tb07492.x 

(21) Bhattacharya, Arunabh et al. „Vliv rybího oleje na kostní minerální hustotu u stárnoucích myší C57BL/6 samic.“ Journal of nutriční biochemie vol. 18,6 (2007): 372-9. doi:10.1016/j.jnutbio.2006.07.002 

(22) Oddy, W H a kol. „Poměr omega-6 k omega-3 mastným kyselinám a dětským astmatem.“ The Journal of astma: Úřední věstník Asociace pro péči o astma vol. 41,3 (2004): 319-26. doi:10.1081/jas-120026089 

(23) Floc’h, Caroline et al.  Vliv výživového doplňku na vypadávání vlasů u žen.“ Journal of Cosmetic Dermatology (2015), 76-82. 

(24) SanGiovanni, John Paul, a Emily Y Chew. „Úloha omega-3 polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem ve zdraví a nemoci sítnice.“ Pokrok ve výzkumu sítnice a očí vol. 24,1 (2005): 87-138. doi:10.1016/j.preteyeres.2004.06.002 

(25) Macsai, Marian S. „Úloha omega-3 dietní suplementace při blefaritidě a dysfunkci meibomové žlázy (práce AOS).“ Transakce Americké Oftalmologické společnosti vol. 106 (2008): 336-56. 

(26) Nozaki, S., Garg, A., Vega, G., & Grundy, S. (1991). Postheparin lipolytická aktivita a plazmatická lipoproteinová odpověď na omega-3 polynenasycené mastné kyseliny u pacientů s primární hypertriglyceridemií. The American Journal of Clinical Nutrition, 53(3), 638-642. 

(27) Norris, Jill M et al. „Příjem polynenasycených mastných kyselin omega-3 a autoimunita ostrůvků u dětí se zvýšeným rizikem diabetu 1. typu.“ JAMA vol. 298,12 (2007): 1420-8. doi:10.1001/jama.298.12.1420 

(28) Parra, Dolores et al. „Dieta bohatá na omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem moduluje sytost u nadváhy a obézních dobrovolníků při hubnutí.“ Chuť k jídlu vol. 51,3 (2008): 676-80. doi:10.1016/j.appet.2008.06.003 

(29) Illingworth, D., Harris, W., & Connor, W. (1984). Inhibice syntézy lipoproteinů s nízkou hustotou dietními omega-3 mastnými kyselinami u člověka. Arterioskleróza, trombóza a vaskulární biologie, 4, 270-275. 

(30) Skulas-Ray, Ann C a kol. „Účinky mořských omega-3 mastných kyselin na dávce a odezvu na apolipoproteiny, podtřídy lipoproteinů definovaných apolipoproteinem a LP- Pla2 u jedinců se středně těžkou hypertriglyceridemií.“ Časopis klinické lipidologie vol. 9,3 (2015): 360-7. doi:10.1016/j.jacl.2014.12.001 

(31) Smith, Gordon I et al. „Dietní omega-3 suplementace mastných kyselin zvyšuje rychlost syntézy svalových proteinů u starších dospělých: randomizovaná kontrolovaná studie.“ Americký časopis klinické výživy vol. 93,2 (2011): 402-12. doi:10.3945/ajcn.110.005611 

(32) Noreen, Eric E et al. „Účinky doplňkového rybího oleje na klidovou rychlost metabolismu, složení těla a slinný kortizol u zdravých dospělých.“ Journal of the International Society of Sports Nutrition vol. 7 31. 8 Oct. 2010, doi:10.1186/1550-2783-7-31 

Další odkazy na výzkumy vztah omega 3 a demence

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28840797
Study "Omega-3 fatty acids and dementia: a systematic review" published in the Journal of Alzheimer's Disease (2013)

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23674811
Study "Dietary omega-3 fatty acids and the risk of cognitive decline: a review of clinical trials" published in the Journal of Nutrition, Health & Aging (2015)

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26028687
Study "Omega-3 fatty acids and dementia risk: a systematic review" published in the Journal of the American Geriatrics Society (2017)

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28723045

Odkazy na výzkumy vztah mikrobioma a demence

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25780344
Study "The gut microbiome and Alzheimer's disease" published in the Journal of Alzheimer's Disease (2017)

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28471068
Study "The gut microbiome and risk for neurodegenerative diseases" published in Neuropsychopharmacology (2017)

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28932426
Study "Gut microbiome and Parkinson's disease" published in Movement Disorders (2016)

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26927601