Podpora seniorů zachování

zdraví a duševní svěžesti

Hned na začátek začnu tím nejdůležitějším a to je poznat svoji realitu - s čím naše tělo pracuje.

Proč?

Diagnostika je základ, bez ní zkoušíme na slepo mnohé a jen investujeme, aniž bychom znali nebo měli potvrzenou účinnost.

Tak se na to podíváme z různých stran. Pojďme se podívat na největší problém, který negativně ovlivňuje tělo i mysl a to je poměr omega-3 mastných kyselin.

Jak vypadá poměr omega-6 : omega-3 u dnešní populace?
Průměrný poměr omega-6 : omega-3 je 17 : 1 pro Evropu a 23 : 1 pro USA.

V naší stravě potřebujeme jak omega-3, tak i  omega-6 mastné kyseliny, ale  klíčovým  je poměr mezi nimi.

U 90 % lidí existuje riziko nerovnováhy.

Ti, kdo neužívají doplňky s omega-3 mastnými kyselinami, mohou mít nerovnováhu s poměrem až 45:1 i více

Nemoci související se špatným poměrem omega-6 ku omega-3:

postižení kostí (osteoporóza)
poškození chrupavek (artróza)
artritida (problémy s klouby)
postižení cév (vysoký krevní tlak, ateroskleróza – kornatění tepen, křečové žíly, hemeroidy)
postižení mozku (neurodegenerativní nemoci: Alzheimer, Parkinson)
postižení tkání 
zrychlené stárnutí

Dál se podíváme na podrobněji na některé působení omega - 3 pro seniory a nejen pro ně.

Dole pod tlačítkem vám dám odkaz na bližší informace o testu, kde můžete přesně zjistit mnoho informací o svém aktuálním stavu nejen z hlediska omega - 3

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Je nezbytná pro zdravý mozek

DHA se nachází ve velkém množství v mozkových buňkách. Jedná se o stavební kámen pro mozkovou tkáň a potřebný pro tvorbu nových mozkových buněk. Nedostatek DHA je spojen s menším množstvím šedé hmoty, což způsobuje snížení schopnosti zpracovávat a učit se nové informace. 

Děti, které obdrželi zdravé dávky omega-3 během prenatálního a raného postnatálního stadia bylo zjištěno, že mají vyšší inteligenci a méně vývojových problémů, během růstu. 

Omega-3 pomáhá mozku léčit rychleji. To je způsobeno závislostí mozku na DHA produkovat nové buňky. S hojností mastných kyselin mohou být nové buňky vytvořeny rychleji, aby nahradily ty, které byly poškozeny během poranění. Na rozdíl nedostatek omega-3 zpomaluje rychlost hojení, protože není dostatek DHA k vytvoření nových mozkových buněk (4). 

Může zpomalit Alzheimerovu chorobu a příznaky demence

Vědecké poznatky o vlivu Omega 3 na demenci a Alzheimerovu chorobu jsou stále předmětem výzkumu, ale existuje několik studií, které ukazují potenciální přínosy.

Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité pro zdraví mozku a mohou pomoci předcházet poškození mozkových buněk. Tyto mastné kyseliny jsou také důležité pro udržení zdravé funkce mozku a mohou pomoci při léčbě některých forem demence, včetně Alzheimerovy choroby.

Některé studie ukazují, že pravidelné užívání Omega 3 může snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby a zlepšit funkci mozku u lidí s touto chorobou. Avšak další výzkum je stále nutný, aby bylo možné potvrdit tyto poznatky a stanovit přesnou dávku a délku užívání pro dosažení nejlepších výsledků.

Je třeba také zmínit, že Omega 3 mastné kyseliny samy o sobě nemusí stačit k prevenci demence a Alzheimerovy choroby a že zdravý životní styl, včetně vyvážené stravy, cvičení a sociálního připojení, může mít také důležitý vliv na zdraví mozku a prevenci těchto onemocnění.

Navzdory dlouholetým výzkumům a pokusům je Alzheimerova choroba stále zahalena tajemstvím. Nevím, proč se objevuje, ani jak jí vyléčit. Dokonce i schopnost zpomalit onemocnění se zdá být mimo dosah, ale nemusí to být na dlouho. 

Látka zvaná „amyloidní plak“ se připočítává s vývojem a progresí Alzheimerovy choroby. Čím více amyloidního plaku je, tím rychleji se zdá, že nemoc postupuje. Při suplementaci Omega-3 bylo zpozorováno snížení množství amyloidního plaku v mozku (5). 

Je třeba také zmínit, že Omega 3 mastné kyseliny samy o sobě nemusí stačit k prevenci demence a Alzheimerovy choroby a že zdravý životní styl, včetně vyvážené stravy, cvičení a sociálního připojení, může mít také důležitý vliv na zdraví mozku a prevenci těchto onemocnění.

V jedné studii na myších bylo snížení až o 50 % (6). Je zřejmé, že to není lék, ale má potenciál zpomalit nemoc. Účinky omega-3 na Alzheimerovu chorobu jsou stále studovány, a ještě není mnoho známo. Ale momentálně dostupné studie naznačují, že omega-3 může nabídnout krok směrem k průlomu.

Zmírňuje depresi

Vědecké poznatky o vlivu Omega 3 na demenci a Alzheimerovu chorobu jsou stále předmětem výzkumu, ale existuje několik studií, které ukazují potenciální přínosy.

Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité pro zdraví mozku a mohou pomoci předcházet poškození mozkových buněk. Tyto mastné kyseliny jsou také důležité pro udržení zdravé funkce mozku a mohou pomoci při léčbě některých forem demence, včetně Alzheimerovy choroby.

Některé studie ukazují, že pravidelné užívání Omega 3 může snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby a zlepšit funkci mozku u lidí s touto chorobou. Avšak další výzkum je stále nutný, aby bylo možné potvrdit tyto poznatky a stanovit přesnou dávku a délku užívání pro dosažení nejlepších výsledků.

Je třeba také zmínit, že Omega 3 mastné kyseliny samy o sobě nemusí stačit k prevenci demence a Alzheimerovy choroby a že zdravý životní styl, včetně vyvážené stravy, cvičení a sociálního připojení, může mít také důležitý vliv na zdraví mozku a prevenci těchto onemocnění.

Pomáhá zvládat Parkinsonovu chorobu.

Progresivní nedostatek produkce dopaminu je charakteristickým znakem Parkinsonovy nemoci. I když je dopamin obvykle spojován s náladou a motivací, je ve skutečnosti důležitý pro více funkcí v mozku. 

Stejně jako u Alzheimerovy choroby, mnoho aspektů Parkinsonovy choroby je stále v říši neznáma a lék ještě nebyl nalezen. Omega-3 však ukázal potenciál zpomalit nemoc. 

Mechanismus, kterým omega-3 pomáhá zpomalit onemocnění, je snížením zánětu. Mozek u Parkinsonovy choroby zažívá velké množství zánětu a tím poškozuje buňky zodpovědné za dodávání dopaminu. Tím, že zmírňuje zánět, omega-3 chrání tyto buňky, což jim umožňuje pokračovat v produkci dopaminu (7,8,9). 

Pomáhá řídit autoimunitní onemocnění

Zánět hraje zásadní roli v autoimunitních poruchách a jejich symptomech. Jako protizánětlivý může omega-3 pomoci snížit závažnost příznaků. U roztroušené sklerózy, lupus, Crohnova choroba, a mnoho dalších autoimunitních onemocnění, omega-3 suplementace bylo pozorováno ke snížení aktivity onemocnění. Pomohla zlepšit kvalitu života pro ty, kteří trpí těmito nemocemi. 

Těm, kteří měli omega-3 zahrnuty ve svých dietách, muselo být v průměru předepsáno méně léků, které snižují negativních zkušenosti vedlejších účinků, které mohou přijít s léky na předpis. 

Řídí revmatoidní artritidu

Omega-3 má pozitivní účinek na všechny autoimunitní poruchy, ale zdá se, že je výjimečně přínosné pro osoby s RA. Více než tucet studií ukázaly, že omega-3 suplementace vede ke snížení příznaků RA. 

Jedna z těchto studií zjistila, že ranní ztuhlost byla bráněna v pokroku u účastníků, kteří obdrželi omega-3. Mezitím skupina placeba hlásila zhoršení tuhosti. 

Doplnění bylo také spojeno s menším počtem zadávacích spojů. EPA je omega-3, která je zodpovědná za úlevu. A pacienti s RA s vyššími hladinami EPA hlásili, že mají méně často užívat léky proti bolesti. 

Zabraňuje osteoporóze

Tím, že pomáhá udržovat kostní hmotu, omega-3 může zabránit vzniku osteoporózy. Studie provedená s myši vedla k vyšší hustotě kostních minerálů u myší, kterým byla podána omega-3 suplementace. Tento výsledek je pravděpodobně kvůli schopnosti omega-3 pomoci tělu absorbovat vápník. Přispívá k tomu, aby kosti zůstaly silné, stejně jako jim pomáhá opravit se po zranění. 

Kromě toho, že potenciál, aby se zabránilo stavu, omega-3 může také pomoci zvrátit ztrátu kostí u těch, kteří již zažívají osteoporózu (21). 

To snižuje závažnost astmatu

Hodnocením bylo zjištěno, že pacienti s astmatem mají tendenci mít nižší hladiny omega-3, zatímco mají relativně vysoké hladiny omega-6. Vyšší hladiny omega-6 byly spojeny se závažnějšími případy respirační tísně. To naznačuje, že nerovnováha poměru omega-6 ku omega-3 by mohla být faktorem přispívajícím k závažnosti astmatu. 

Přehled dostupných studií ukazuje, že omega-3 by mohla mít ochrannou kvalitu při léčbě astmatu a udržet mírně záchvaty. Doplnění omega-3 také vedlo ke zlepšení respirační kapacity, což by mohlo znamenat méně časté astmatické záchvaty (22). 

Podporuje zdraví očí

Stejně jako u mozku, omega-3 je stavebním kamenem pro tvorbu očí. DHA je důležitou složkou membrány sítnice fotoreceptoru. Bez DHA, zejména během prenatálního vývoje, může být vidění negativně ovlivněno (24). Omega-3 však není důležité pro oči pouze během vývoje. Má také významné výhody pro udržení zdraví očí. 

Jednou z těchto výhod je napomáhání funkci meibomských žláz. Tyto žlázy produkují ochranný olej, který udržuje oči před vysycháním. Příležitostně se mohou poškodit zánětem, a způsobit poruchu. Vyrábí olej, který je příliš silný nebo nemusí produkovat dostatek oleje a způsobit dráždivě suché oči. Omega-3 chrání před poškozením před zánětem což umožňuje, aby tyto žlázy správně fungovaly (25). 

Může předcházet rakovině a bojovat proti rakovině

Může předcházet rakovině a bojovat proti rakovině
Jedním z hlavních faktorů vývoje rakoviny je zánět. Chronický zánět poškozuje buňky v průběhu času a pokud se DNA buňky poškodí, buňka může zmutovat a být rakovinotvorná. 

Takže jedním ze způsobů, jak chránit před rakovinou, je zastavení zánětu, což je oblast, kde omega-3 vyniká. Chrání buňky tím, že snižuje zánět a zabraňuje opakovanému poškození, které se může stát nebezpečným. 

Vyšší příjem omega-6 v kombinaci s nižším příjmem omega-3 je ideální situací pro zánět, aby se stal vážným. Nerovnováha poměru omega-6 k omega-3 je spojena s vyšším rizikem vzniku rakoviny a vzniku agresivnější formy rakoviny (1). 

Omega-3 také poskytuje pomoc v boji proti rakovině. V kombinaci se standardní léčbou rakoviny bylo při konzumaci omega-3 pozorováno zvýšení režimu boje proti rakovině. V několika studiích vedla suplementace omega-3 ke snížení velikosti a počtu rakovinových nádorů. Rychlost šíření rakoviny byla zpomalena a v některých případech byla zcela zavedena. 

Je nezbytný pro zdraví srdce.

„Zdravé srdce“ je ideální termín pro popis omega-3 mastných kyselin. Účinnost, kterou omega-3 má při prevenci srdečních onemocnění, je tak silná, že jí dokonce i Americká kardiologická asociace chválí. 
 

Pokud je zahrnuta jako stálá součást stravy, omega-3 drasticky snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. To je tím, že snižuje abnormální srdeční tep a zabraňuje jak tvorbě krevních sraženin, tak nahromadění plaku v tepnách. Omega-3 také chrání krevní cévy před poškozením zánětem, což vede k celkovému zdravějšímu cévnímu systému. 

Omega 3 snižuje krevní tlak

Tento atribut je jedním z důvodů, proč omega-3 je dobrý pro zdravé srdce. Vysoký krevní tlak je jedním z několika faktorů, které mohou vést k abnormálním srdečním tepům. Omega-3 je vysoce účinná při snižování krevního tlaku, což bylo pozorováno v několika studiích zahrnujících pacienty s hypertenzí (26). 

Vysoký krevní tlak obvykle zůstává bez povšimnutí a léčení. Zdravým příjmem omega-3, může být nezjištěný vysoký krevní tlak zastaven dříve, než se dokonce stane vážným. Tento účinek omega-3 se zdá být silnější, když v kombinaci se snížením příjmu omega-6. 

Pozitivně ovlivňuje cukrovku a snižuje hladinu cukru

Omega-3 může snížit riziko vzniku cukrovky typu 1 i typu 2. Typ 1 se obvykle vyskytuje u dětí a je často výsledkem autoimunity ostrůvků. To je místo, kde imunitní systém napadá pankreatické buňky, které produkují inzulín. V několika studiích bylo pozorováno omega-3, aby se zabránilo autoimunitě ostrůvků a snížila pravděpodobnost vzniku diabetu typu 1 u dětí (27). 

Diabetes typu 2 má několik příčin, ale hlavní příčinou je obezita. V kombinaci s cvičením může být omega-3 užitečným nástrojem na hubnutí. Reguluje chuť k jídlu, což může zabránit přejídání a usnadnit odbourávání hmotnosti. To může snížit riziko vzniku cukrovky související s obezitou (28). 

Trápí vás cholesterol a chcete ho snížit? Omega-3 vám může pomoci

Termín „lipidový profil“ označuje počet triglyceridů, lipoproteinů a cholesterolu přítomných v krevním řečišti. Existuje několik různých typů lipoproteinů: Lipoprotein s velmi nízkou hustotou (VLDL), lipoprotein s nízkou hustotou (LDL) a lipoprotein s vysokou hustotou (HDL). Ty jsou vytvořeny, když se triglyceridy váží s cholesterolem. Vysoké hladiny VLDL a LDL jsou považovány za špatné, protože jsou spojeny s kardiovaskulárními problémy. HDL je považován za dobrý, protože udržuje VLDL a LDL pod kontrolou (29). 

Omega-3 může změnit lipidový profil snížením množství přítomných triglyceridů, což způsobuje snížení VLDL a LDL. To také snižuje přítomnost apolipoproteinu B, což je protein, který váže triglyceridy a cholesterol, aby se VLDL a LDL. Omega-3 jen mírně zvyšuje množství HDL, takže jeho hlavním přínosem je snížení více problémových lipoproteinů (30). 

Vědecké poznatky o vlivu mikrobiomu na demenci

Souvislost mezi špatným střevním mikrobiomem a demencí a Alzheimerovou chorobou je stále předmětem výzkumu. Avšak některé studie ukazují, že špatný stav střevního mikrobiomu může mít vliv na mozkovou funkci a mít význam pro vývoj demence a Alzheimerovy choroby.

Střevní mikrobiom se skládá z obrovského počtu bakterií, které žijí v našem trávicím traktu. Tyto bakterie mohou ovlivňovat naše zdraví na mnoha úrovních, včetně produkce živin a hormonů, které ovlivňují funkci mozku. Špatný stav střevního mikrobiomu může vést k narušení této produkce, což může vést k potenciálním zdravotním problémům, jako je demence a Alzheimerova choroba.

Je důležité si uvědomit, že souvislost mezi špatným střevním mikrobiomem a demencí a Alzheimerovou chorobou je složitá a že další výzkum je nutný k poskytnutí jasnějšího obrazu. Avšak naznačuje se, že udržování zdravého střevního mikrobiomu může být prospěšné pro mozkové zdraví a prevenci demence a Alzheimerovy choroby.

Poměr omega-3 a omega-6 můžeme zjistit a mnohem více k tomu

Omega 3 mastné kyseliny mají významný vztah k řadě civilizačních onemocnění (kardiovaskulární onemocnění, mozkové funkce, včetně některých depresí, kloubů, svalů, kůže, atd.).

V principu se účastní procesů spojených s chronickými záněty. Podobné intervence, např. v roce 2019 v USA, dokázaly, že zmíněné parametry omega 3 indexu mohou prokazatelně zlepšit a přispět tak k prevenci a ochraně zdraví. 

Jak docílit správného poměru Omega 6 : Omega 3?
Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje efektivní získávání Omega 3 s dlouhými řetězci (EPA a DHA) za pomocí doplňků stravy (rybí tuk s Omega 3 EPA + DHA s polyfenoly, nebo veganský olej s Omega 3 z mořských řas s obsahem EPA + DHA s polyfenoly).

Doporučujeme, aby si každý konzument doplňků stravy s Omega 3 ověřil jejich účinnost Balance Testem poměru Omega 6 : Omega 3. 

Pokud test prokáže nedostatek Omega 3 mastných kyselin v buněčných membránách, je na zvážení každého, zda má smysl jakýkoliv nefunkční doplněk stravy konzumovat.

Odkazy na výzkumy vztah omega 3 a demence

(1) Simopoulos, A P. „Význam poměru omega-6/omega-3 esenciálních mastných kyselin.“ Biomedicína a farmakoterapie = Biomedicína a farmakoterapie obj. 56,8 (2002): 365-79. doi:10.1016/s0753-3322(02)00253-6 

(2) Simopoulos, Artemis P. „Omega-3 mastné kyseliny při zánětu a autoimunitních onemocněních.“ Journal of American College of Nutrition vol. 21,6 (2002): 495-505. doi:10.1080/07315724.2002.10719248 

(3) Simopoulos, A. Stres, kortizol a učení. V poměru omega-6/omega-3 esenciální mastné kyseliny: Vědecký důkaz. Basilej: Karger (2003). 

(4) Singh, Meharban. „Esenciální mastné kyseliny, DHA a lidský mozek.“ Indický deník pediatrie vol. 72,3 (2005): 239-42. 

(5) Jicha, Gregory A, a William R Markesbery. „Omega-3 mastné kyseliny: potenciální role při léčbě časné Alzheimerovy choroby.“ Klinické intervence při stárnutí vol. 5 45-61. 7. dubna 2010, doi:10.2147/cia.s5231 

(6) Lim, Giselle P et al. „Dieta obohacená o omega-3 mastné kyseliny dokosahexaenové snižuje amyloidní zátěž ve starém modelu Alzheimerovy myši.“ Journal of neuroscience: Úřední věstník společnosti pro Neuroscience roscience roč. 25,12 (2005): 3032-40. doi:10.1523/JNEUROSCI.4225-04.2005 

(7) Bousquet, M et al. „Příznivé účinky dietních omega-3 polynenasycených mastných kyselin na toxiny indukovanou neuronovou degeneraci ve zvířecím modelu Parkinsonovy choroby.“ Časopis FASEB: oficiální publikace Federace of American Societies for Experimental Biology vol. 22,4 (2008): 1213-25. doi:10.1096/fj.07-9677com 

(8) Delattre, Ana Marcia et al. „Hodnocení suplementace chronických omega-3 mastných kyselin na behaviorálních a neurochemických změnách v modelu 6-hydroxydopaminu Parkinsonovy choroby.“ Neuroscience research vol. 66,3 (2010): 256-64. doi:10.1016/j.neures.2009.11.006 

(9) Paddock, C.. Parkinsonova choroba spojená se zánětem mozku (2013, 29. srpna). 

(10) Sinn, Natalie a Janet Bryan. „Vliv suplementace polynenasycenými mastnými kyselinami a mikronutrienty na problémy učení a chování spojené s dětskou ADHD.“ Časopis vývojové a behaviorální pediatrie: JDBP vol. 28,2 (2007): 82-91. doi:10.1097/01.DBP.0000267558.88457.a5 

(11) Carlson, Susan E et al. „Suplementace DHA a výsledky těhotenství.“ Americký časopis klinické výživy vol. 97,4 (2013): 808-15. doi:10.3945/ajcn.112.050021 

(12) Lazzarin, Natalia et al. „Nízké dávky aspirinu a omega-3 mastných kyselin zlepšují průtok krve děložní tepnou u žen s opakujícím se potratem v důsledku poruchy děložní perfuze.“ Plodnost a sterilita vol. 92,1 (2009): 296-300. doi:10.1016/j.fertnstert.2008.05.045 

(13) Qiu, Chunfang et al. „Erytrocyty omega-3 a omega-6 polynenasycené mastné kyseliny a riziko preeklampsie u peruánských žen.“ Archiv gynekologie a porodnictví vol. 274,2 (2006): 97-103. doi:10.1007/s00404-006-0140-4 

(14) Olsen, S. et al. „Randomizovaná kontrolovaná studie účinku suplementace rybího oleje na dobu těhotenství.“ The Lancet, 1(8800), 1003-1007 (1992) doi:10.1016/0140-6736(92)90533-9 

(15) Oner, G, a já Muderris. „Účinnost omega-3 při léčbě syndromu polycystických vaječníků.“ Časopis porodnictví a gynekologie: časopis Ústavu porodnictví a gynekologie roč. 33,3 (2013): 289-91. doi:10.3109/01443615.2012.751365 

(16) Tomio, Kensuke et al. „Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny potlačují tvorbu cystických lézí peritoneální endometriózy u transgenních myších modelů.“ PLoS jeden obj. 8,9 e73085. 10. zář. 2013, doi:10.1371/journal.pone.0073085 

(17) Safarinejad, M R. „Vliv omega-3 polynenasycených mastných kyselin suplementace na profil spermatu a enzymatickou antioxidační kapacitu semenné plazmy u neplodných mužů s idiopatickou oligoasthenoteratospermií: dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná randomizovaná studie.“ Andrologia vol. 43,1 (2011): 38-47. doi:10.1111/j.1439-0272.2009.01013.x 

(18) Tang, Li-Xin et al. „Sdružení snížených hladin spermií omega-3 mastných kyselin a zvýšené oxidační poškození DNA s varikokélou u neplodných mužů: případová kontrolní studie.“ Reprodukce, plodnost a vývoj vol. 28,5 (2016): 648-54. DOI:10.1071/RD14276 

(19) Rhodos, L E et al. „Dietní rybí olej snižuje bazální a ultrafialové hladiny PGE2 generované v kůži a zvyšuje práh pro provokaci polymorfní světelné erupce.“ Journal of investigative dermatology vol. 105,4 (1995): 532-5. doi:10.1111/1523-1747.ep12323389 

(20) Maurice, P D et al. „Účinky stravy s rybím olejem u pacientů s psoriázou.“ Britský časopis dermatologie vol. 117,5 (1987): 599-606. doi:10.1111/j.1365-2133.1987.tb07492.x 

(21) Bhattacharya, Arunabh et al. „Vliv rybího oleje na kostní minerální hustotu u stárnoucích myší C57BL/6 samic.“ Journal of nutriční biochemie vol. 18,6 (2007): 372-9. doi:10.1016/j.jnutbio.2006.07.002 

(22) Oddy, W H a kol. „Poměr omega-6 k omega-3 mastným kyselinám a dětským astmatem.“ The Journal of astma: Úřední věstník Asociace pro péči o astma vol. 41,3 (2004): 319-26. doi:10.1081/jas-120026089 

(23) Floc’h, Caroline et al.  Vliv výživového doplňku na vypadávání vlasů u žen.“ Journal of Cosmetic Dermatology (2015), 76-82. 

(24) SanGiovanni, John Paul, a Emily Y Chew. „Úloha omega-3 polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem ve zdraví a nemoci sítnice.“ Pokrok ve výzkumu sítnice a očí vol. 24,1 (2005): 87-138. doi:10.1016/j.preteyeres.2004.06.002 

(25) Macsai, Marian S. „Úloha omega-3 dietní suplementace při blefaritidě a dysfunkci meibomové žlázy (práce AOS).“ Transakce Americké Oftalmologické společnosti vol. 106 (2008): 336-56. 

(26) Nozaki, S., Garg, A., Vega, G., & Grundy, S. (1991). Postheparin lipolytická aktivita a plazmatická lipoproteinová odpověď na omega-3 polynenasycené mastné kyseliny u pacientů s primární hypertriglyceridemií. The American Journal of Clinical Nutrition, 53(3), 638-642. 

(27) Norris, Jill M et al. „Příjem polynenasycených mastných kyselin omega-3 a autoimunita ostrůvků u dětí se zvýšeným rizikem diabetu 1. typu.“ JAMA vol. 298,12 (2007): 1420-8. doi:10.1001/jama.298.12.1420 

(28) Parra, Dolores et al. „Dieta bohatá na omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem moduluje sytost u nadváhy a obézních dobrovolníků při hubnutí.“ Chuť k jídlu vol. 51,3 (2008): 676-80. doi:10.1016/j.appet.2008.06.003 

(29) Illingworth, D., Harris, W., & Connor, W. (1984). Inhibice syntézy lipoproteinů s nízkou hustotou dietními omega-3 mastnými kyselinami u člověka. Arterioskleróza, trombóza a vaskulární biologie, 4, 270-275. 

(30) Skulas-Ray, Ann C a kol. „Účinky mořských omega-3 mastných kyselin na dávce a odezvu na apolipoproteiny, podtřídy lipoproteinů definovaných apolipoproteinem a LP- Pla2 u jedinců se středně těžkou hypertriglyceridemií.“ Časopis klinické lipidologie vol. 9,3 (2015): 360-7. doi:10.1016/j.jacl.2014.12.001 

(31) Smith, Gordon I et al. „Dietní omega-3 suplementace mastných kyselin zvyšuje rychlost syntézy svalových proteinů u starších dospělých: randomizovaná kontrolovaná studie.“ Americký časopis klinické výživy vol. 93,2 (2011): 402-12. doi:10.3945/ajcn.110.005611 

(32) Noreen, Eric E et al. „Účinky doplňkového rybího oleje na klidovou rychlost metabolismu, složení těla a slinný kortizol u zdravých dospělých.“ Journal of the International Society of Sports Nutrition vol. 7 31. 8 Oct. 2010, doi:10.1186/1550-2783-7-31 

Další odkazy na výzkumy vztah omega 3 a demence

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28840797
Study "Omega-3 fatty acids and dementia: a systematic review" published in the Journal of Alzheimer's Disease (2013)

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23674811
Study "Dietary omega-3 fatty acids and the risk of cognitive decline: a review of clinical trials" published in the Journal of Nutrition, Health & Aging (2015)

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26028687
Study "Omega-3 fatty acids and dementia risk: a systematic review" published in the Journal of the American Geriatrics Society (2017)

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28723045

Odkazy na výzkumy vztah mikrobioma a demence

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25780344
Study "The gut microbiome and Alzheimer's disease" published in the Journal of Alzheimer's Disease (2017)

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28471068
Study "The gut microbiome and risk for neurodegenerative diseases" published in Neuropsychopharmacology (2017)

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28932426
Study "Gut microbiome and Parkinson's disease" published in Movement Disorders (2016)

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26927601